Wethouder Kreijkamp geeft aftrap voor AppJam

De Utrechtse wethouder van Onderwijs Jeroen Kreijkamp gaf op donderdag 20 december de aftrap van een AppJam op het Grafisch Lyceum Utrecht. In anderhalve dag maken studenten van de opleidingen Interactieve vormgeving en Mediadeveloper concepten voor een app over leerplicht en schoolverzuim. Hiermee hebben docenten van Utrechtse scholen alle informatie bij de hand om verzuim en voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Vrijdagmiddag 21 december koos de jury het winnende concept. Dat zal worden uitgewerkt en uiteindelijk gelanceerd op de Dag van de Leerplicht, 21 maart 2013.

Opdrachtgever voor deze app is het hoofd Leerlingzaken van de gemeente Utrecht, Slaus van Dam. Docenten van Utrechtse scholen kunnen in de app straks alle wettelijke regels vinden over leerplicht en verzuim, naast een verzuimwijzer en links naar verdere informatie. De bedoeling is dat zij door deze app het verzuim sneller signaleren. Vervolgens kunnen zij hier actie op ondernemen, zodat leerlingen en studenten niet voortijdig hun opleiding afbreken. Voortijdig schoolverlaten is een belangrijk speerpunt van de gemeente: ‘Als gemeente willen we scholen hulp bieden om verzuim tegen te gaan. Ons doel is dat niemand meer zonder diploma van school gaat, zodat iedereen gelijke kansen op de arbeidsmarkt heeft‘, aldus de wethouder.

Het Grafisch Lyceum Utrecht kent overigens lage cijfers op het gebied van voortijdig schoolverlaten omdat de school een actief beleid voert op het voorkomen van verzuim. De ervaringen die de mbo-instelling voor media, vormgeving en communicatie hierbij heeft opgedaan worden door de studenten gebruikt in de app die zij gaan ontwikkelen.