Thema puberbrein centraal tijdens eerste onderwijsconferentie VMBOMBO030

Op 26 maart organiseerden vijf Utrechtse mbo-instellingen samen met drie regionale vmbo’s voor het eerst in de Munt in Utrecht de onderwijsconferentie VMBOMBO030. Mbo-docenten van ROC Midden Nederland, Nimeto, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, het Wellantcollege en vmbo-docenten van onder andere het Oosterlicht College, Schoonoord en X11 gingen in diverse workshops met elkaar in gesprek over de thema’s ‘Puberbrein’ en ‘Op weg naar zelfstandigheid”. Doel? Kennis delen en zorgen voor een betere overstap van vmbo naar mbo in Utrecht.

Anke Klein, wethouder onderwijs van de gemeente Utrecht, zei tijdens de opening van de conferentie: “Wat een mooi initiatief deze regionale samenwerking tussen vo en mbo. Fijn dat er zo veel mbo-studenten en vmbo-leerlingen bij deze conferentie betrokken zijn.”
De intentie is om dit congres jaarlijks te organiseren om de overgang blijvend te verbeteren. Tevens met hulp van zowel vmbo- als mbo-studenten. Zo krijgen de vmbo-leerlingen een beter beeld van het mbo, de studenten en een bepaalde mbo-opleiding. Levensecht leren van en met hun leeftijdgenoten, de zgn. ‘peers’ is essentieel voor studentsucces.

Gezamenlijk sterk beroepsonderwijs

Beroepsonderwijs vmbo-mbo is een stevige pijler van het Nederlandse onderwijssysteem. Meer dan de helft van alle Nederlandse jongeren volgt een opleiding in het beroepsonderwijs. Een afgeronde mbo-opleiding biedt volop kansen op de arbeidsmarkt. Een al jarenlange intensieve samenwerking tussen het voortgezet (speciaal) onderwijs, de mbo-onderwijsinstellingen en de diverse gemeenten heeft ervoor gezorgd dat in 2018 96% van de leerlingen een succesvolle overstap heeft gemaakt in de RMC regio Utrecht. Overstapmomenten zijn risicomomenten maar door middel van de nauwe samenwerking is dit risico de laatste jaren steeds kleiner geworden.