« Terug naar opleidingen

Basismedewerker Printmedia- niveau 2, BBL

niveau 2 | BBL | 2 jaar

Aanmelden

Waar je ook kijkt, printmedia is overal, vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer naar bed gaat. Een tube tandpasta, doos ontbijtgranen, OV-pas, kleding, de bus, de trein, reclamebanners, raambelettering, reclamefolders, boeken, chipsverpakkingen, haargel en vaak zelfs het hoesje van je telefoon is voorzien van beeld. Dit wordt verzorgd door de grafische industrie.

Als medewerker printmedia ben je een belangrijke schakel in het grafische productieproces. Jij werkt met de nieuwste grafimediatechnieken en zorgt ervoor dat een digitaal bestand een tastbaar product wordt. Je bent praktisch ingesteld, hebt oog voor detail en je kan veilig en precies werken. Je werkt graag met technische apparatuur en kent alle ins en outs van het grafische productieproces.

Bij onze BBL opleiding ga je zelf op zoek naar een bedrijf waar jij in loondienst gaat werken, daarnaast kom je 1 dag per week naar school. In je bedrijf zul je misschien maar met één techniek leren werken, op school behandelen we het gehele productieproces. In onze werkplaats ga je kennis maken met verschillende programma’s die gebruikt worden voor het opmaken, voorbereiden en bewerken van bestanden. Je gaat aan de gang met onze full colour productieprinter, verschillende inkjettechnieken, onze vlakbedsnijtafel, snijplotters, transferpersen, vouw-rilcombinatie, vouwmachine, snijmachines en diverse andere finishingtechnieken. Je krijgt zo een goed beeld van het grafische productieproces. Daarnaast krijg je theorie over verschillende grafimediatechnieken, software, kleurenleer en leer je vaktaal spreken.

De opleiding

  • Bij de BBL opleiding werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf en ga je één dag in de week naar school.
  • Je zorgt zelf voor het leerbedrijf waar je misschien al werkt of gaat werken.
  • Je leert alles over de nieuwste grafimediatechnieken binnen het grafische productieproces.

Na de opleiding

  • Na de opleiding blijf je aan de slag bij een drukkerij, uitgeverij, copyshop of ander grafimediabedrijf.

Specialiseren

In overleg met de werkgever is er een uitgebreid intaketraject waarbij al wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Vanuit de opleiding Basismedewerker Printmedia niveau 2, kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding. Je start je opleiding op niveau 2 en gedurende het eerste jaar van je opleiding krijg je een assessment. Als je assessment daar aanleiding toe geeft en je binnen jouw bedrijf de mogelijkheid hebt, kun je doorstromen naar niveau 3 en op dat niveau uitstromen.

Op deze manier kunnen we maatwerk leveren waar jij en natuurlijk het bedrijf waar je werkt bij aansluiten.

Toelatingseisen

  • Vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg)
  • Mbo diploma niveau 1
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Bijsluiter

Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.