« Terug naar opleidingen

Creatief dtp’er –
niveau 3

niveau 3 | BOL | 2 jaar

Aanmelden

Als DTP’er (Desk Top Publisher) ben jij diegene die van het ontwerp van de vormgever iets moois maakt. Je leert hoe je verschillende mediaproducten, zoals brochures, folders, magazines, verpakkingen, maar ook websites en apps maakt. Allemaal achter de computer. En je denkt creatief mee, binnen het door de vormgever ontworpen kader. Je bewerkt foto’s en teksten met de digitale ontwerptools zoals Photoshop, Illustrator en Indesign. Bovendien zorg je ervoor dat een document technisch perfect in elkaar zit. Dat is belangrijk als zo’n document bijvoorbeeld afgedrukt of op een website geplaatst moet worden. Soms bedenk je zelf een concept en werk je deze uit.

Naast mooie dingen realiseren, maak je binnen Creatief DTP’er ook kennis met de basisbeginselen van vormgeven. Welke elementen horen bijvoorbeeld allemaal bij een huisstijl en waar moet je rekening mee houden? Bij de opleiding Creatief DTP’er leer je na te denken over de keuzes die je maakt voor een ontwerp. Waarom is iets groen bijvoorbeeld? Of welk lettertype past goed binnen je ontwerp. Als DTP’er heb je gevoel voor kwaliteit, oog voor detail en werk je zorgvuldig. Je weet je werk goed te organiseren en kunt goed samenwerken in een team. Bovendien werk je graag met computers en heb je technisch inzicht.

Heb je een vmbo-kader diploma en sta je voor de keuze niveau 3 of niveau 4, denk dan nog eens na over Creatief DTP’er. Het vak is wat technischer dan vormgeven, maar dat geeft ook meer rust en structuur. Je hoeft niet vanaf het begin alles zelf te verzinnen. Je leert via niveau 3 eerst hoe je het maakt en eventueel daarna in niveau 4 hoe je het ontwerpt. De opleiding duurt 2 jaar en het diploma is de perfecte basis om door te stromen naar een vormgeefopleiding. Er zijn mogelijkheden om een niveau 4 opleiding versneld te doorlopen. Afhankelijk van de opleiding.

De opleiding

  • Je leert werken met de professionele computerprogramma’s die je nodig hebt voor beeldbewerking en ontwerp. Ook leer je omgaan met tekst- en beeldelementen.
  • Beroepsgerichte vakken: DTP print, DTP opmaak en vormgeven, DTP theorie en DTP web.
  • De opleiding Creatief dtp’er duurt twee jaar. In het laatste jaar loop je vijf maanden stage bij een erkend leerbedrijf.
  • In uitdagende projecten laat je zien wat je kunt.

Na de opleiding

  • Werken bij: reclamebureaus, vormgeefbureaus, webdesignbureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven, uitgeverijen en grote bedrijven met een eigen vormgeefafdeling.
  • Eigen bedrijf starten.
  • Doorstromen: binnen het GLU naar de niveau vier-opleidingen Mediavormgever, Mediadeveloper of Mediamanagement en Marketing. Hiervoor krijg je een Studiekeuzecheck.

Toelatingseisen

  • vmbo-diploma (tl, gl of kbl)
  • Mbo-diploma niveau 2
  • Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo.

Bijsluiter

Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.