Kosten en studiemiddelen

De kosten van een opleiding bestaan uit lesgeld of cursusgeld en de aanschaf van studiemiddelen. Als je een opleiding op niveau 4 volgt, heb je een laptop en software nodig.

Lesgeld en cursusgeld

Doe je een bol-opleiding en ben je op 1 augustus achttien jaar of ouder, dan betaal je lesgeld. Het ministerie stelt de hoogte jaarlijks vast en int het bedrag in het najaar. In het studiejaar 2017-2018 was het lesgeld 1.137 euro.
Volg je een bbl-opleiding en ben je ouder dan 18 jaar, dan betaal je cursusgeld. Het ministerie stelt de hoogte daarvan jaarlijks vast, in 2017-2018 bedroeg het cursusgeld 236 euro voor niveau 2. Voor niveau 3 bedroeg het cursusgeld 573 euro.

Boeken, readers, excursies en materialen

Studieboeken zijn gratis bij het Grafisch Lyceum Utrecht. Je krijgt de boeken in bruikleen. Je moet wel rekening houden met kosten voor andere materialen zoals tekenmateriaal, een koptelefoon of een tekentablet. Deze kosten verschillen per opleiding maar zullen voor het eerste leerjaar tussen de 150 en 200 euro bedragen.

De meeste opleidingen bieden in de latere leerjaren een meerdaagse excursie naar het buitenland aan. Hiervoor geldt een eigen bijdrage die varieert van 70 tot 225 euro.

Heb je vragen over de kosten? Neem contact op met ons Servicepunt op 030-2807072.

Laptop en software

Als je een opleiding op niveau 4 volgt, dan heb je een laptop nodig.  Een laptop die voldoet aan de eisen kost tussen de 650 en 1.200 euro. Een Mac kost ongeveer vanaf 1.500 euro. Voor alle opleidingen volstaat een Windows-laptop. Daarnaast neem je een abonnement op de software van Adobe. Deze licentie kost ongeveer 120 euro per jaar. Ook heb je het MS-Office pakket of gelijkwaardig nodig. Dat kost ongeveer 30 euro.

 Je laptop voldoet minimaal aan de volgende specificaties:

  • Intel i5 processor
  • 8GB ram, 256GB HD bij voorkeur SSD
  • WiFi met 802.11ac
  • Vanaf Windows 8.1 of MAC OS X 10.12 Sierra
  • Voor Gaming uitsluitend Windows 10 en videokaart met eigen geheugen
  • Voor Grafische Vormgeving mag ook een MacBook gebruikt worden.

Aanschaf van de laptop

Het staat je helemaal vrij om bij een leverancier naar voorkeur een laptop aan te schaffen. Wel willen we je erop wijzen dat de laptop belangrijk is voor je opleiding en dat je dus een goede service krijgt als je laptop defect is. Om die reden heeft het Grafisch Lyceum Utrecht afspraken gemaakt met CampusShop. Als je bij CampusShop een PC-laptop bestelt, kun je daar extra service bij bestellen. Wij raden de ‘Snelle Studenten Service Premium 3 jaar’ aan.

Om te bestellen bij CampusShop, ga je naar www.campusshop.nl.

Aanschaf van de software

Software kun je erg voordelig via SURFspot bestellen. Hiervoor is een e-mailaccount van school noodzakelijk. Daarom ontvang je eind augustus nadere informatie over de benodigde software en hoe je die kunt bestellen.

Als je nog vragen hebt over de laptop of de software, kun je altijd contact opnemen met onze afdeling ICT, telefoon (030) 280 70 77.

Studieboeken gratis

Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht krijgen de schoolboeken gratis in bruikleen. Aan het eind van het schooljaar lever je ze weer in.