Burgemeester Van Zanen ondertekent XL kunstkerstwensbal

Op 15 december 2016 hadden vier studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht een afspraak met Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht. Onder hun arm droegen zij een XL kerstbal van karton om door de burgemeester te laten voorzien van een persoonlijke boodschap. De reuzekerstbal is onderdeel van de collectieve inzending van het Grafisch Lyceum Utrecht vanwege onze deelname aan de Rijksstudio Award 2017. Met dit gebaar worden kunst en wens samengebracht.

Burgemeester Van Zanen deelde zijn wens door deze achterop de bal te schrijven. De bal komt bij vijf andere grote exemplaren te hangen in het Grafisch Lyceum Utrecht. Hij wenst:

‘De dagen worden korter, de gezelligheid in Utrecht neemt juist toe. Heerlijk toch? Ik nodig iedereen, jong en oud, uit daarvan te genieten. Mooie feestdagen!’

Naast de grote varianten zijn ook kleine kerstballen uitgedeeld. Het geheel is een verzameling ‘kunstkerstbalwensen’. De bedoeling is om hiermee een persoon of groep het beste te wensen en dit in de kerstboom op te hangen of te versturen.

Coole actie
Met deze uitwerking wordt – vanwege de toepassing van eeuwenoude beelden als gedrukte cirkel in de vorm van een kerstbal – een verwijzing naar de grafische wereld gemaakt. Maar bovendien laten we het Nederlandse kunsterfgoed op een sympathieke manier terugkomen in duizenden kerstbomen door heel Nederland. Zoals een van de studenten verwoorde: ‘Weer een coole actie van onze school!

Meer informatie over de Rijksstudio Award